מודל CCRC
CCRC - Cognitive Cell Re-Coding
קידוד מחדש של התא בעזרת התודעה
מודל פילוסופי ופרקטי, המבוסס על הדמיון הרב שבין תהליכים בתת המודע לתהליכים בביולוגיה של הסרטן. משתייך לעולם טיפולי הגוף-נפש. המודל, בתחום הרפואה האינטגרטיבית, עוצב ונחקר ע"י ד"ר שירלי שפירא, רופאה המטולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות ובמרכז הרפואי מאיר.
מודל ה CCRC נבדק על חולי סרטן דם מסוג CLL, שאינם מטופלים תרופתית, והדגים האטה של למעלה מ 50% בקצב גידול תאי הסרטן ושיפור מובהק במדדים נוספים. תוצאות המחקרים פורסמו בספרות וכנסים רפואיים.
רבדי המודל
רוחני
חיבור לחלקים הלא גשמיים שבקיומנו
פסיכולוגי
קידוד מחדש של אמונות בתת המודע
קוגניטיבי-התנהגותי
אימוץ אורח חיים התומך במערכת העצבים הפעילה בעת רגיעה (פאראסימפתטית)
מחקרי CCRC
מעט מאד נחקר ופורסם בספרות הרפואית לגבי השפעת טיפולי גוף-נפש על מהלך מחלת הסרטן, ולא כטיפול תומך.
מודל ה-CCRC היה הראשון שבדק השפעת טיפול גוף-נפש על מהלך מחלת סרטן וללא כל טיפול קונבנציונאלי, כך שניתן היה ללמוד על השפעת ההתערבות הרגשית ללא מסיחים.
סוג הסרטן שנבחר לצורך מחקר זה היה סרטן דם מסוג CLL. נצפתה האטה של למעלה מ-50% בקצב גידול תאי הסרטן ושיפור במדדים נוספים.
מרבית המחקרים העוסקים ברפואה אינטגרטיבית בתחום הסרטן, הדגימו יעילות של טיפולי גוף-נפש כ'תומכי לחימה'. היינו משפרים איכות חיים וסימפטומים, ומשפרים היצמדות לפרוטוקול הטיפול הקונבנציונאלי. מעט מאד ידוע על השפעתם על מהלך מחלת הסרטן עצמה.
במהלך השנים פורסמו בספרות הרפואית-מדעית מספר מחקרים שבדקו השפעת טיפולי גוף-נפש על מהלך מחלת הסרטן, ולא רק כטיפול תומך. בשנת 2021 פורסם מאמר שסקר 22 מחקרים כאלה, ואשר הציג נתונים מעודדים ב 8 מתוך 22 המחקרים (Eckerling A, Ricon-Becker I, Sorski L, Sandbank E, Ben-Eliyahu S. Stress and cancer: mechanisms, significance and future directions. Nature Reviews Cancer. 2021 Dec;21(12):767-85).
יחד עם זאת, לא ניתן היה להגיע למסקנות גורפות בדבר ההשפעה המיטיבה של טיפולי גוף-נפש על מהלך מחלת הסרטן. מגבלות המחקרים היו – 1. טיפולי הגוף נפש ניתנו כתוספת לטיפול קונבנציונאלי 2. העדר אחידות לגבי סוג, משך ומתווה טיפולי הגוף נפש 3. חוסר שחזור ההצלחה.
לשם בחינת השפעת טיפולי גוף-נפש (ע"פ מודל CCRC) כהתערבות יחידה, וללא כל טיפול תרופתי/ניתוחי/קרינתי, נבחר למחקרים סרטן דם ייחודי – CLL – chronic lymphocytic leukemia. ממאירות זו מתאפיינת בייצור לא מבוקר של תאי דם לבנים מסוג לימפוציטים במח העצם. בשונה מכל ממאירות אחרת, מחלה זו מטופלת (תרופתית) רק בעת החמרה, המוגדרת על ידי קריטריונים ברורים. עד אז, החולה נמצא במעקב בלבד. שלב המעקב אורך בממוצע כ 5 שנים ומתאפיין, בין השאר, בעליה הדרגתית בספירת כדוריות דם לבנות מסוג לימפוציטים בדם. קצב הכפלת לימפוציטים מהיר מחצי שנה מהווה אינדיקציה להתחלת טיפול תרופתי, וכמו כן, נמצא בהלימה למדדים אובייקטיבים נוספים הקשורים לצורך בהתחלת טיפול.
מחקר פיילוט שנערך על ידי ד"ר שפירא ב 3/2018-12/2019 כלל 8 חולי CLL הנמצאים בשלב המעקב. נצפתה האטה של 50% (ממוצע של כל קבוצת המטופלים) בקצב גידול תאי הסרטן (=לימפוציטים) בהשוואה לשנים שטרום ה CCRC ובהשוואה לקבוצת ביקורת.
מחקר גדול יותר נערך בין פברואר 2020 לפברואר 2022 (אישור ועדת הלסינקי של 'מכבי שירותי בריאות') וכלל 37 חולי CLL בקבוצת ההתערבות ו 39 בקבוצת הביקורת. הפעם לקחו חלק עוד 7 מטפלות. במחקר זה, לא רק שנצפתה האטה ברורה ומובהקת סטטיסטית בקצב גידול תאי הסרטן, אלא שגם נרשם פער מובהק בצורך בהתחלת טיפול תרופתי בין קבוצת ההתערבות לקבוצת הביקורת.
התחלת טיפול תרופתי הינו נתון שמשקלל בתוכו מספר מדדי מחלה, ולא רק את קצב גידול הלימפוציטים. 3 חולים מבין 37 בקבוצת ההתערבות נדרשו להתחלת טיפול תרופתי במהלך המחקר, ו 13 מתוך 39 בקבוצת הביקורת. פער זה מתורגם ל p=0.01.
תוצאות המחקר התפרסמו במספר כנסים, לרבות בכנס ההמטולוגי האירופאי השנתי ביוני 2023 ובעיתון הרפואי ACTA HAEMATOLOGICA ב 2024 . המחקרים זכו במקום השני, מתוך 435 הגשות, בתחרות פורום ריבוט ליוזמות רפואיות בישראל בשנת 2021.
בנוסף לתוצאות המצוינות לגבי מחלת ה CLL, נצפה שיפור באיכות חיי המטופלים, וכן במצב מחלות נוספות מהן סבלו משתתפי המחקר כגון סכרת, יתר לחץ דם ותת פעילות בלוטות התריס.
ביולי 2022 יצאו לדרך שני מחקרים נוספים, עם עוד כ 25 מטפלים וכ 130 משתתפים. מחקר אחד היה שוב על CLL, במטרה להוכיח בפעם השלישית את יעילות השפעת תהליכי תודעה על מהלך המחלה, ובכך לציית לחוקי המדע הרפואי הדורש REPRUDICIBILTY – יכולת שחזור של התוצאות. מחקר זה התקיים בשיתוף פעולה עם קבוצת ה CLL של האיגוד ההמטולוגי הישראלי. מחקר נוסף היה על מחלת מח עצם בשם פוליציטמיה ורה (PV) המתאפיינת בשגשוג לא מבוקר בעיקר של תאי דם אדומים. שני המחקרים אולצו להיעצר בעקבות המלחמה שפרצה באוקטובר 2023. העיבוד המעבדתי והסטטיסטי של מחקרים אלו טרם הושלם. נצפה שיפור מובהק בסימפטומים המאפיינים חולי PV, וכן, מגמת ירידה בהזדקקות להקזות דם במטופלים אלו.
לסיכום – מחקרי CCRC הראו לראשונה השפעה מיטיבה של טיפולי גוף-נפש על מהלך מחלת סרטן, שאינה מטופלת באופן קונבנציונאלי. נצפתה האטה של למעלה מ 50% בקצב גידול תאי הסרטן.
הערה חשובה – טיפולי גוף-נפש, לרבות CCRC, מהווים רפואה משלימה ואינם באים להחליף טיפול קונבנציונאלי והמלצות רפואיות מוסמכות. במידה והם מייתרים או דוחים את הטיפול הקונבנציונאלי, כמו במחקרים הנ"ל, מה טוב.
תוצאות המחקר כפי שפורסמו ב- 12.3.24